Rutasoka Coffee

Året var 2002 när Rebus mamma var nära att misshandlas till döds av rebeller i familjens hus i staden Uvira i östra Kongo. Kriget i Kongo-Kinshasa hade drabbat familjen hårt, eftersom Rebus pappa var politiskt aktiv. Familjen fick lämna sitt hem och söka skydd hos modiga grannar.

På Rebus familjs gamla tomt står idag Rutasoka Clinic. En plats med dåliga minnen har blivit till en drömplats för befolkningen i Uvira.

Rebu och hans familj tvingades till slut att fly från Kongo till Sverige.

Vi träffades 2013. En kille från Kongo som inte tänkte sluta att följa sina drömmar och en tjej från Stockholm som alltid trott på att göra gott. Tillsammans bestämde vi för oss att hjälpa till i Kongo.

Vi förstod att de som drabbats hårdast av konflikterna i landet var kvinnor och barn. Kongo är än idag ett av världens farligaste länder att vara kvinna och föda barn i. Kvinnorna i Uvira som behövde vård för en könssjukdom eller i sin graviditet hade två val: att korsa gränsen till Burundi eller att åka fem timmar norrut till staden Bukavu. Det stod klart för oss att det var en kvinnoklinik vi skulle bygga för de pengar vi hade sparat ihop. 

Först kom kliniken och sen kom kaffeföretaget. Idag är vi stora kaffenördar. Otroligt va?

Det var nämligen så att när kliniken väl stod där insåg vi att mammorna inte hade råd att betala vad vården kostade. Så det var bara att kavla upp ärmarna och försöka hitta arbetstillfällen åt befolkningen i Uvira. Vi sneglade på de igenväxta kaffeodlingarna (som konflikterna också förstört) och bestämde oss för att återuppliva kaffeexporten.

Vilka skulle köpa kaffet? Jo, det skulle vi göra. Och alla som vi berättade vår historia för.

Kaffeföretaget Rutasoka föddes. Det var ungefär samtidigt som det första barnet, som också fick heta Rutasoka, föddes på kliniken.

“Jag har tvingats fly för mitt liv från krigets Kongo. Levt som barfotaflykting i Tanzania.

Tvingats spendera ett år ensam, flera hundra mil från mina föräldrar. Till slut lyckades jag ta mig till tryggheten i Sverige. Jag har hittat hem, men mina rötter kommer jag aldrig att glömma.” / Rebu