North & South Saffran

Varumärke: North & South
60 kr
Inkl. moms
Referens:

100% ren saffran. Denna saffran är odlad i provinsen Herat av en grupp med 480 kvinnliga saffransodlare som bildat "Ghoryan Women's Saffron Association". Den innehåller inga tillsatser och är odlad helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel. North & South Fair Trade Herat Saffron från Afghanistan. Saffranen är av mycket hög kvalitet och odlas ekologiskt så passa på!

Kvantitet

Saffran i stället för opium !

I Afghanistan odlas 90% av all opiumvallmo och vinsterna från den illegala droghandeln går till kriminella grupper och talibanerna. Ett sätt att arbeta för att stoppa kriget är att ersätta vallmoodlingen med andra grödor. I provinsen Herat i västra Afghanistan finns nu ett projekt där saffran tar över opiumodlingarna.

Projektet är initierat av provinsens återuppbyggnadsteam i samarbete med den italienska militärstyrkan i området. Projektet förser bönderna med gratis lökar av saffranskrokus att plantera på sina åkrar. Iran är världens största producent av saffran och det anses att delar av Afghanistan med heta somrar, torrt klimat och moderata vintrar har idealiska förhållanden för att odla saffran av bästa kvalitet.

Saffranblommorna skördas för hand och sedan plockas pistillens märken från varje pistill i blomman. Därefter torkas och förpackas saffranet. Ett arbetsintensivt och mödosamt arbete men så är också saffran världens dyraste krydda! Till ett kilo torkad saffran går det åt 100.000 – 150.000 blommor!!! Kvinnorna är pionjärer!

I ett distrikt av provinsen Herat har en grupp på 480 kvinnliga saffransodlare bildat Ghoryan Women’s Saffron Association. Det är områdets första helt kvinnliga affärsrörelse som vi hoppas att det kommer att inspirera fler att börja med saffransodling och starta kvinnokooperativ. Kontakten har vi fått via organisationen Slow Food vars Stockholmsavdelning stöttar kvinnorna i Ghoryan Women’s SaffronAssociation.