North & South Små Korgar

Varumärke: North & South
50 kr
Inkl. moms
Referens:

KORGHANTVERK FRÅN SRI LANKA

WATTAKE WATTI

Söta korgar att hälla upp karameller, nötter eller torkad frukt i. Passar också att ha som ”ljusstake” och ställa ett blockljus i. Korgarna kan användas som t ex fruktkorg, gåvokorg, presentkorg och julkorg.

Korgarna flätas för hand med olika mönster och färger. Både kvinnorna och vi kommer med förslag på design och hela tiden utvecklas nya mönster och färgkombinationer. Under åren har det blivit mängder av spännande och vackra korgar. 

Vi säljer korgar efter årstid så långt det är möjligt beroende på vad vi för tillfället har i lager. Skriv en anteckning om vilken färg som önskas på korgen vid beställning så försöker vi möta det så långt det går.

Diameter ca 15 cm.

Kvantitet

Korgarna kommer från Sri Lanka och några kvinnogrupper på landsbygden söder om Colombo. Materialet är torkade palmblad. Man använder sig av en speciell stamlös palm vars blad lämpar sig särskilt väl att fläta korgar med. Palmen kallas Wattake Watti på singalesiska.

Kvinnorna samlar in palmbladen som sedan rengörs och läggs i blöt. Därefter kokas bladen mjuka och till slut torkas de. En del blad färgas för att sedan torkas ytterligare en gång. Kvinnorna träffas i en gemensam lokal där de ibland arbetar tillsammans och där nya kvinnor i gruppen får lära sig hantverket. Men mestadels arbetar kvinnorna i hemmet samtidigt som de ser till sina barn och maten kokar på spisen. Att tillverka korgar innebär att de får en välbehövlig extrainkomst till sina familjer.