Tantens historia

Tantens Gröna Skafferi - En unik butik som hållit ut i 25 år men fortfarande pekar mot framtiden. Året var 1997. En liten matförening i Hågaby Uppsala var på upphällning och några av kunderna, Giesela Krupke och Kent Wennman, ej bilburna, blev oroliga för att Hågaby skulle stå utan service. Kent med ett förflutet som butiksbiträde i en hälsokostbutik och som vikarierande Konsumchef och Giesela, som jobbat i butik i Gamla stan i Stockholm, menade att det borde finnas fler i Uppsala som var intresserade av en butik med hög ribba när det gällde ekologiskt, giftfritt, Fairtrade. Framför all när Hälsokostbutikerna mer eller mindre upphört med försäljning av livsmedel. 

Sag och gjort, man tog över lokalen och la till ytterligare en lokal och öppnade den nya butiken efter en månads uppehåll. Det blev snabbt en succé och kunder kom inte bara från byn utan från hela Uppsala och det dröjde inte länge förrän ryktet gått och kunder strömmade till från Stockholm, Västerås, Gävle, Östhammar mfl.

Kanske det mest intressant med butiken var att man redan från början valde att driva företaget med vinstintresse och inte som en ekonomisk/ideell förening. Till en början gick alla vinster tillbaks till företaget men redan efter ett år fanns det ekonomi för lön till 2 anställda. Och butiken fortsatte att växa, fler lokaler las till. Fler och fler kunder strömmade till och det visade sig att Kent och Giesela hade gissat rätt. Man fångade inte bara upp det ökade intresset för ekologisk mat och miljövänliga produkter. Stort intresse kom också från alla de som saknat det gamla utbudet på Hälsokostbutikerna. Man fångade också upp det ökade intresset för växtbaserad mat och under några år var man i princip ensam om ett vegansk utbud som idag finns i alla butiker. 

Tio år senare, 2007, cementerade man sin position och plats i och med att Kulturoasen etablerades utanför butiken. Helhetskonceptet butik, café, mat, musik, mässor, festivaler, marknader har sedan dess varit ett vinnande koncept.

Andra milstolpar genom åren:
* Nominering till Arlas Guldko för bästa miljöarbete
* Finalist i SJ:s Pris för bästa miljöarbete
* Mottagare av Uppsala Kommuns miljöpris
* Finalist i Änglamarkspriset
* Medarrangör av Uppsala Vegofest (2 år)
* Medarrangör av Uppsala Fermenteringsfestival
* Medarrangör av Ekobyggmässan
* Medarrangör av Uppsala Ekodagar
* Arrangör av den årliga Hågaby Julmarknad
* Medarrangör av Lyktvandringen
* Öppnande av e-butik: www.tantensgrona.se

Butiken är i dag Sveriges mest välsorterade butik när det gäller ekologiska livsmedel, rättvisemärkning och miljövänliga produkter.Att något fantastiskt finns i Uppsala förstår man när man tittar på listan på studiebesök. Elever från universitet runt om i världen har genom åren besökt lilla Hågaby.

Tantens Gröna Skafferi & Garderob är en unik liten butik som valt att gå en annan väg och det har visat sig vara en framgångsrik väg när det gäller hållbarhet.

Butiken firar 25 år!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen